8 Tips voor een succesvolle livestream

8 Tips voor een succesvolle livestream

Door de uitbraak van het Coronavirus is het volgen van een livestream een steeds normalere bezigheid. Maar als je ineens aan de opname kant staat is dit toch echt anders. We begrijpen dat jullie geen professionele acteurs zijn, dus hierbij wat tips om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. 

Tip #1: Zorg dat de gasten klaarzitten

Je ontvangt na het bevestigen de link van jullie landingspagina op onze website. Stuur deze vooraf door naar je digitale gasten en zorg er voor dat mensen thuis op tijd klaar zitten voor de livestream! 

Tip #2: Help de digibeten vooraf

Weet je vooraf dat er minder computer-vaardige mensen tussen het virtuele publiek zitten? Bijvoorbeeld je opa, oma, oom of tante? Zorg dan dat je vooraf met hen bespreekt hoe het werkt. Handig is om hiervoor een bezoek te brengen aan onze voorbeeldpagina en de instructies die hier staan even goed door te nemen: https://www.livestream-service.nl/voorbeeldpagina/.

Mocht het tijdens de livestream toch misgaan hebben wij altijd iemand telefonisch beschikbaar om te helpen bij technische problemen. Uiteraard blijft voorkomen altijd beter dan achteraf verhelpen. 

Tip #3: Bedenk waar de camera’s moeten staan

Bedenk vooraf wat een handige plek is om de camera’s neer te zetten. We willen de camera’s altijd zo verdekt mogelijk opstellen in de ruimte. Zo staan ze niet in de weg, hebben de aanwezige gasten hier geen last van, en zorgen we voor mooie beelden voor de mensen thuis. Hiermee voorkomen we tevens mee dat de camera’s niet te zien zijn op de beelden van de fotograaf en videograaf. 

We zijn met het plaatsen van de camera’s gebonden aan de lengte van onze kabels, dus houd rekening met een maximale afstand van 30 meter. Als de gewenste camerapositie meer dan 30 meter van onze techneut is, neem dan vooraf contact met ons op. 

Tip #4: Weet waar de microfoons staan

Ga je tijdens de stream iets zeggen? Zorg dan dat je weet waar de microfoons staan opgesteld. Bespreek dit dan even met onze technicus die aanwezig is. Betreft het een bruiloft? Dan kun je er bijna altijd van uitgaan dat er één gericht staat op de babs / spreker en er één gereserveerd is voor het bruidspaar. En onthoud: naar een camera toelopen en wat woorden richten aan de kijkers kan, maar een camera is niet per definitie een microfoon. 

Tip #5: Wees natuurlijk

Focus tijdens de stream niet te veel op de camera’s. Wees zoals je altijd bent. Zo kom je natuurlijk over en zorg je voor de meest optimale kijkbeleving. 

Tip #6: Huur een videograaf in

Mocht je waarde hechten aan een gelikte aftermovie van jullie evenement, huur dan tevens een videograaf in. Een livestream is een waarheidsgetrouwe weergave van hoe het evenement er in het echt aan toe gaat.

Tip #7: Vergeet niet te genieten

We begrijpen dat het nogal een hoop is waar je extra aan moet denken in deze gekke tijden. Met een livestream zorg je er voor dat mensen die niet aanwezig kunnen zijn mee kunnen kijken, maar uiteindelijk gaat het om het evenement zelf. Dus geniet van je bruiloft, zet je beste beentje voor tijdens het zakelijke evenement en koester de momenten bij een uitvaart.  

Tip #8: Veel terugkijkplezier!

Benieuwd hoe de mensen thuis de livestream hebben ervaren? Bij ons medium en uitgebreid pakket sturen we de beelden digitaal na zodat jullie rustig de dag nog eens kunnen herbeleven! 

En tot slot…

Succes! Hopelijk hebben jullie iets aan onze tips. Hiermee moet het helemaal goed gaan komen en hebben jullie – ondanks het mindere aantal fysieke deelnemers – een mooi evenement!

Wie schrijft dit?

Hoi, ik ben Koen van der Weijden. Al ruim tien jaar hou ik mij bezig met DJ’s, photobooths, Silent Disco’s en tal van andere evenementen. In deze tien jaar heb ik veel gezien en meegemaakt. Ik heb zelf ongeveer 400 bruiloften en andere evenementen mogen bijwonen, en ik hoor natuurlijk ook allerlei verhalen van mijn DJ’s en techneuten. Jaarlijks verlenen we onze diensten gewoonlijk op meer dan 1500 evenementen door heel Nederland en België. Maar dit jaar even niet: de uitbraak van het Coronavirus zette helaas een streep door (vrijwel al) onze gebruikelijke activiteiten. Afwachten zit niet in ons DNA, dus zijn wij gaan kijken hoe we mensen toch aanwezig kunnen laten zijn op evenementen en onze mensen aan het werk konden houden. Zo is onze Livestream Service ontstaan! 

Hopelijk hebben jullie wat aan de blogs die ik schrijf. Veel leesplezier!

Livestream koen van der weijden